Vieme odhadnúť obdobie oberania ovocia?

Autor: Libor Poruban | 28.8.2011 o 21:05 | Karma článku: 6,71 | Prečítané:  2064x

Už v minulých blogoch, ktoré som napísal, som naznačil,že budem písať o zahradničení. I keď pripúšťam, že to zaujíma viac staršiu generáciu blogerov, ako tú mladšiu. Ale nechajme sa prekvapiť. Som presvedčený o tom, že úsilie, ktoré vložíte pri ošetrovaní ovocia sa vám vyplatí, a stromy sa vám odvďačia bohatou úrodou.

Najvhodnejšie obdobie oberania ovocia pri jednotlivých ovocných druhoch podľa odrôd a klimaticko-poveternostných podmienok sa pohybuje od 5 do 20 dní.

Predčasné oberanie, takzvané podtrhnutie spôsobuje straty na úrode, pretože v poslednej fáze dozrievania plody rýchlo zvyšujú svoju hmotnosť.

Predčasne obraté plody majú horšiu chuť, ale aj horšiu nutričnú hodnotu najmä v dôsledku menšieho obsahu cukrov, aromatických a ďalších významných látok. Obraté plody často trpia fyziologickými poruchami, najmä vädnutím a spálou šupky.

Neskoré oberanie ovocia má za následok skrátenie času uchovateľnosti plodov a zvýšenie citlivosti plodov na otlačenie. Napríklad pri jabloniach oneskorený zber vplýva na väčší rozsah sklovitosti dužiny a tiež vnútorného rozpadu dužiny i ďalších fyziologických porúch.

Pre oberanie hrušiek,sliviek a jabloní ako základné kritérium na stanovenie začiatku zberovj zrelosti slúži ľahká odlúčiteľnosť stopky od plodonosného dreva.

Plod môže byť oddelený nadvihnutím alebo mierne otočným pohybom. Pomocnými kritériami ostávajú farba semien a pevnosť dužiny.

Druhým významným ukazovateľom oberania je obsah škrobu a jeho premena počas dozrievania na  rozpustné cukry.

Pri niektorých, zvlášť zimných odrodách, je čas začiatku sfarbenia semien v korelácii s časom zberovej zrelosti.

A v neposlednom rade je to pevnosť dužiny, ktorá slúži skôr ako meradlo na posúdenie vhodnosti plodu na jeho dlhodobé uskladnenie.

Odroda - konferencia

Na obrázku je hruška(konferencia). Na záhrade mám dva stromy. Je to jesenná odroda. Som s ňou veľmi spokojný. Plody sú typického flaškovitého tvaru s charakteristickou hrdzavitosťou na povrchu šupky. Chutí výborne, je veľmi dobrá a aromatická.

Zberám ju v druhej polovici septembra a vydrží mi v pivnici do januára. Tento rok sú obidva stromy obsypané, a preto som jej musel dať veľa podpier, aby sa konáre pod váhou hrušiek nezlomili.

P6290603.JPG

Tento druh sliviek(topfive) si veľmi pochvaľujem. Posadil som ich pred dvoma rokmi a tento rok sa mi takto odvďačila. Dozrieva začiatkom septembra, takže čoskoro začnem so zberom.

Už sa teším na slivkové gule. Výhodou je, že plody neopadávajú, farba plodov je v plnej zrelosti tmavomodrá, dužina pevná a šťavnatá. Dôležité je, že je odolná voči šárke.

P6300606.JPG

A nakoniec mám jednu jablonku(Starking). Je strednej veľkosti, plody sú zväčša nepravidelného podlhovastého tvaru. Plod je prekrytý intenzívnym tmavočerveným sfarbením.

Povrch plodu je hladký a mastný. Dužina je žltobiela, krehká a štavnatá. Má príjemnú aromatickú chuť. Zbieram ich začiatkom októbra a konzumne dozrieva od novembra do marca.

Plody sa dobre skladujú a  výborne znášajú prepravu.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Gašpar konšpirácie podporil, hoci ich má odhaľovať

Podpis pod vyhlásením plným dezinformácií by mal šéf polície podľa prezidenta Andreja Kisku vysvetliť. Vládni politici mlčia.

KOMENTÁRE

Policajný prezident podporuje zbrane namierené proti nám

Obhajoba Gašparovho nadriadeného Kaliňáka však neobstojí.

DOMOV

Danko pocítil silu slovenského hejtu a stále sa skrýva

Politické strany väčšinou diskusie na svojich stránkach čistia, ale nevypínajú.


Už ste čítali?