Vieme odhadnúť obdobie oberania ovocia?

Autor: Libor Poruban | 28.8.2011 o 21:05 | Karma článku: 6,71 | Prečítané:  2045x

Už v minulých blogoch, ktoré som napísal, som naznačil,že budem písať o zahradničení. I keď pripúšťam, že to zaujíma viac staršiu generáciu blogerov, ako tú mladšiu. Ale nechajme sa prekvapiť. Som presvedčený o tom, že úsilie, ktoré vložíte pri ošetrovaní ovocia sa vám vyplatí, a stromy sa vám odvďačia bohatou úrodou.

Najvhodnejšie obdobie oberania ovocia pri jednotlivých ovocných druhoch podľa odrôd a klimaticko-poveternostných podmienok sa pohybuje od 5 do 20 dní.

Predčasné oberanie, takzvané podtrhnutie spôsobuje straty na úrode, pretože v poslednej fáze dozrievania plody rýchlo zvyšujú svoju hmotnosť.

Predčasne obraté plody majú horšiu chuť, ale aj horšiu nutričnú hodnotu najmä v dôsledku menšieho obsahu cukrov, aromatických a ďalších významných látok. Obraté plody často trpia fyziologickými poruchami, najmä vädnutím a spálou šupky.

Neskoré oberanie ovocia má za následok skrátenie času uchovateľnosti plodov a zvýšenie citlivosti plodov na otlačenie. Napríklad pri jabloniach oneskorený zber vplýva na väčší rozsah sklovitosti dužiny a tiež vnútorného rozpadu dužiny i ďalších fyziologických porúch.

Pre oberanie hrušiek,sliviek a jabloní ako základné kritérium na stanovenie začiatku zberovj zrelosti slúži ľahká odlúčiteľnosť stopky od plodonosného dreva.

Plod môže byť oddelený nadvihnutím alebo mierne otočným pohybom. Pomocnými kritériami ostávajú farba semien a pevnosť dužiny.

Druhým významným ukazovateľom oberania je obsah škrobu a jeho premena počas dozrievania na  rozpustné cukry.

Pri niektorých, zvlášť zimných odrodách, je čas začiatku sfarbenia semien v korelácii s časom zberovej zrelosti.

A v neposlednom rade je to pevnosť dužiny, ktorá slúži skôr ako meradlo na posúdenie vhodnosti plodu na jeho dlhodobé uskladnenie.

Odroda - konferencia

Na obrázku je hruška(konferencia). Na záhrade mám dva stromy. Je to jesenná odroda. Som s ňou veľmi spokojný. Plody sú typického flaškovitého tvaru s charakteristickou hrdzavitosťou na povrchu šupky. Chutí výborne, je veľmi dobrá a aromatická.

Zberám ju v druhej polovici septembra a vydrží mi v pivnici do januára. Tento rok sú obidva stromy obsypané, a preto som jej musel dať veľa podpier, aby sa konáre pod váhou hrušiek nezlomili.

P6290603.JPG

Tento druh sliviek(topfive) si veľmi pochvaľujem. Posadil som ich pred dvoma rokmi a tento rok sa mi takto odvďačila. Dozrieva začiatkom septembra, takže čoskoro začnem so zberom.

Už sa teším na slivkové gule. Výhodou je, že plody neopadávajú, farba plodov je v plnej zrelosti tmavomodrá, dužina pevná a šťavnatá. Dôležité je, že je odolná voči šárke.

P6300606.JPG

A nakoniec mám jednu jablonku(Starking). Je strednej veľkosti, plody sú zväčša nepravidelného podlhovastého tvaru. Plod je prekrytý intenzívnym tmavočerveným sfarbením.

Povrch plodu je hladký a mastný. Dužina je žltobiela, krehká a štavnatá. Má príjemnú aromatickú chuť. Zbieram ich začiatkom októbra a konzumne dozrieva od novembra do marca.

Plody sa dobre skladujú a  výborne znášajú prepravu.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, vraj aby diaľnica neskončila v poli

Súčasťou združenia sú aj Strabag, Váhostav a Metrostav.

KOMENTÁRE

Zničia raz naše deti svet?

Do 20 rokov má zmiznúť takmer polovica pracovných miest.

PLUS

Zamrzla a nebilo jej srdce. Potom vstala z mŕtvych

Žena bola hodiny mŕtva, zmrzla na kosť a zažila zmŕtvychvstanie.


Už ste čítali?