Tým sa domáci trh čoraz viac stáva odbytom pre nekvalitný zahraničný tovar. Uprednostňujeme lacný akciový tovar zo zahraničia pred výrobkom vypestovaným zo Slovenska.
Automaticky tým dochádza k poklesu výrobných jednotiek na Slovensku, ktoré nemajú priestor umiestniť svoje produkty na pultoch obchodných reťazcov, čo zákonite spôsobuje znižovanie zamestnanosti v potravinárskom priemysle SR.
Poľnohospodári pestujú obilniny, repku olejnú či slnečnicu. Z polí sa postupne ale iste vytrácajú plodiny ako cesnak,mak,šošovica, zemiaky či fazuľa.
Plodiny, ktoré boli pre našu krajinu typické, a ktoré naši predkovia pestovali po stáročia a boli od nepamäti súčasťou jedálneho lístka, musíme dovážať.
Znižujeme živočíšnu výrobu a na ornej pôde staviame plechové búdy, kde pracujú naši ľudia za minimálnu mzdu.
Poľnohospodári tvrdia, že plodiny, ktoré sa prestali pestovať u nás, vyhnal neúprosný trh spolu s nezmyselne prísnymi zákonmi. Majú pravdu.
Kedy vytvorí vláda na Slovensku vhodné podmienky na výrobu slovenských potravín? Za bývalého režimu tráva pri cestách bola pokosená,domácimi zvieratami boli spásané lúky ,polia boli obhospodarované.
A teraz?
Škoda reči!
Našu sebestačnosť nám závideli mnohé krajiny. Nehovorím o odborníkoch, ktorých sme mali v oblasti poľnohospodárstva. Ako je možné ,že dovážame potraviny z krajín, od ktorých by sme si kedysi ani nenechali poradiť?
A preto plne podporujem požiadavky slovenských farmárov a stotožňujem sa s názormi vzdelaných ľudí v oblasti slovenského poľnohospodársva.